MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

MİLLETE TAŞ KÖKÜ MÜ YEDİRECEKSİNİZ?

A+A-

Sanayileşme uğruna, Rant uğruna, betonlaşma uğruna, hiçbir ülke tarımıyla, ziraatıyla, çiftçisiyle bu kadar uğraşmaz, çiftçisini üretimden uzaklaştırmak için bu kadar çaba sarf etmez.

Çiftçilerimiz 2017 yılı desteklemelerinin ödenmesi için Resmi Gazetede yayınlanmasını beklerken, Resmi gazetede Çiftçiyi arkasından hançerleyen bir karar yayınlandı. “Canlı hayvan, karkas et, Buğday, Mısır, Arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergisi düşürüldü. Çiftçi hasat yaparken, deyim yerindeyse sırtından vuruldu.
Şu günlerde hasadı yapılan buğdayın ithalat gümrük vergisi yüzde 130'dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130'dan yüzde 35'e, hasat için hazırlıkları devam eden mısırda ise vergi yüzde 130'dan yüzde 25'e düşürüldü.
Bakanlar Kurulu'nun 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, canlı büyükbaş hayvanların ithalat gümrük vergisi yüzde 135'ten yüzde 26'ya düşürüldü.
Karkas et ithalatında ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40'a indirildi.

Türk çiftçisi geçtiğimiz Ekim Kasım aylarında toprağa saçtığı tohumların büyümesini, başak tutmasını, tane doldurmasını dört gözle bekledi. Nihayet havaların ısınması ile birlikte de Hasat hazırlıklarına başladı. Şu günlerde bu bölgede Arpalar biçildi, üç beş güne buğdaylar da biçilmeye başlayacak. Çiftçilerimiz buğdayını biçecek, satacak, yapmış olduğu, tohum, mazot, gübre masraflarını ödeyecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Devletten iyi bir taban fiyat açıklaması bekleyecek. Fakat taban fiyat açıklaması beklerken bir de ne görsün, Buğday, Arpa, Mısır gibi ürünlerde İthalat Gümrük Vergisi %130’lardan %45’e inivermiş. Çiftçi için bu ne demektir, bunu yine en iyi çiftçilerimiz bilir ama aklımın yettiğince söyleyecek olursam, Çiftçiye, “Kardeşim git mezarını hazırla içine yat” demektir. Çiftçiler her yıl TMO olmaması ve Devletin açıklamış olduğu taban fiyata uyulmaması nedeniyle zaten zarar ediyorken, şimdi hepten batacaklar. Çiftçi buğdayını arpasını biçecek, biçtiklerini borçlarını ödemek için satmak zorunda. Kime satacak tüccara. Tüccarın elindeki en büyük kozu ne, %130’dan %45 indirilen İthalat Gümrük vergisi. Şu fiyattan buğdayı satmazsanız, dışarıdan getiririm daha ucuza mal ederim diyecek ve bizim, yani Türk Çiftçisinden buğdayı çok daha ucuza kapatacak.

Ülkemizde yıllardır uygulanan tarım politikası ile zirai üretimi bitirme noktasına getirenler, geleceğimizi hiç mi düşünmezler, yoksa bu ülkeye ve millete para ile tutulmuş düşman mıdırlar? Çok değil daha on gün önce Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, çiftçilere vermiş olduğu iftar yemeğinde, “Topraklarımız nasıl şehitlerimizin kanlarıyla yoğrularak vatan oluyorsa çiftçilerimizin de alın teriyle yoğrularak bereketlendiğini belirterek ‘Uçağımızdan gemimize, uydumuzdan füzemize, tüfeğimizden tankımıza, radarımızdan yazılımımıza kadar her şeyimizi kendimiz yapmadan bize huzurlu bir uyku uyumak yoktur. Aynı şekilde tarım alanında da ülkemizi tarladan sofraya kadar tüm aşamalarıyla en ileri seviyeye çıkarmadan kendimizi güvende hissedemeyiz.’ demişti.

Bu mu yani şimdi ülkemizi tarım alanında en üst seviyeye çıkartmak. Yukarısı ne diyor, aşağıdakiler nasıl bir uygulama içerisine giriyor. Dün Zeytinlikler ile uğraştılar Zeytin’ticiyi bitirmek için, bugün Hububat eken çiftçi ile uğraşıyorlar, Buğday’ı, Arpa’yı, Mısır’ı bitirmek için. Kısacası çiftçiye deniyor ki, “Kardeşim neden ekip biçiyorsun, neden tarlada çalışıp üretiyorsun, bak biz ne güzel dışarıdan Buğday’ı, Arpa’yı, Mısır’ı getiriyoruz. Getirilmesi için Yandaşlarımıza her türlü Vergi kolaylığını sağlayıp indirimleri yapıyoruz. Üretme kardeşim, üretme” diyorlar.

Bahaneleri neymiş, enflasyonu düşüreceklermiş, yahu en akılsız ekonomist bile bilir ki, Enflasyonu düşürmenin tek kuralı, Üretimdir. Geçici tedbirlerle bugün düşürdün, yarın düşürdün, ya öbür gün ne yapacaksın. Üretim bitecek, yarın paran da bitecek, Bu Millete Taş Kökü mü yedireceksiniz?

Bu yazı toplam 2168 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.