MÜNÜR ŞAHİN

MÜNÜR ŞAHİN

MEDENİYETLER OSMANELİ’DE BULUŞACAK

A+A-

MÖ 1. yüzyılda Augustos önderliğinde kurulan Roma İmparatorluğu, Akdeniz’de hüküm sürmüştür ve dünyanın en büyük imparatorlukları arasında yer almıştır. 375 yılında Kavimler Göçü ile yaşadığı büyük karmaşanın ardından 395’te Doğu Roma ve Batı Roma adı altında iki ayrı devlete bölünmüştür. Batı Roma, 476’daki Germen saldırısı sonucu yıkılırken, Doğu Roma (Bizans İmparatorluğu) ' Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 tarihinde İstanbul'un alınmasıyla son bulmuştur. Roma İmparatorluğunun Osmaneli'deki hâkimiyeti 1075 yılına kadar devam etmiştir. Selçuklular tarafından 1075 yılında Osmaneli'de Roma hâkimiyeti sona erdirilmiştir
Bu tarihten itibaren Osmaneli, Anadolu Selçuklu İmparatorluğunun kuruluş yerlerinden önemli bir kent olmuştur. Osmaneli "1075 yılından günümüze kesintisiz TÜRK kenti" olma özelliğini sürdürmüştür. 1308 yılında sulh yoluyla Osmanlı İmparatorluğunun hâkimiyetine giren Osmaneli, kurtuluş savaşında da işgal edilememiş ve bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından stratejik bir merkez olarak kullanılmış, kritik toplantılara ev sahipliği yapmıştır.
Osmaneli'de Türklerden önce hüküm süren Roma İmparatorluğundan kalma birçok eser mevcuttur. Bunlardan en önemlileri; Aya Yorgi Kilisesi(Hagios Georgios Kilisesi), Roma Ordu Yolu (Haçlı Seferleri Yolu), Roma Köprüleri(CP karşısında ordu yolu üzerinde iki köprü), Göksu üzerindeki önceki köprü, Gözetleme Kuleleri, Haberleşme Kuleleri(Körfezden başlayarak Samanlı Dağlarını takip ederek Osmaneli'ye ulaşan belli mesafeler arasındaki gözlem ve haberleşme kuleleri. Osmaneli su, kanalizasyon alt yapısı, su kanalları ve depolar,  anıt ve adak taşları, Lefke Bezi, Roma Konakları(Papazın evi ve Romalılardan kalan evler), yollar(Ordu, Haç ve Ticaret yolları), Tarihi Çarşı, vb. bir çok eser Roma İmparatorluğundan günümüze gelen tarihi ve kültürel varlıklardır.
2019 Yılında "Geleneksel Osmaneli Panayırı" eski medeniyetleri buluşturmamıza vesile olacak. Panayırda Osmaneli’de yaşamış olan medeniyetlerin bugün yaşayan devletleri buluşturacağız. İtalya, Yunanistan, Macaristan, Bulgaristan, Sudi Arabistan, Suriye, Filistin, Mısır, Irak, İran, Arnavutluk, Bosna, Sırbistan.
Günümüzde bağımsız olan 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olan 15 adet Türk devleti (Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua Salar, Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Çuvaşistan, Dağıstan, Hakasya, Karaçay, Tataristan, Tuva ve Yakutistan, Moldova'ya bağlı Gagavuzya, Karakalpakistan, Nahçıvan) Osmaneli'de "Geleneksel Osmaneli Panayırında" buluşacaklar.
Eylül ayının ikinci haftasında yapılacak ve her yıl geleneksel hale getireceğimiz organizasyonda ana sloganımız; "Geleneksel Osmaneli Panayırında, Tüm geçmiş medeniyetlerimizi buluşturuyoruz". Osmaneli halkından ilkini 2019 Eylül’ünde gerçekleştireceğimiz etkinliğimiz için önerilerini ve katkılarını bekliyoruz.

 

Bu yazı toplam 5464 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum