İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI

İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Bilecik Valisi Tahir Büyükakın başkanlığında yapıldı. Bilecik İl Özel İdaresi Meclis toplantı salonunda...

A+A-

Bilecik İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Bilecik Valisi Tahir Büyükakın başkanlığında yapıldı. 
Bilecik İl Özel İdaresi Meclis toplantı salonunda Bilecik Valisi Tahir Büyükakın başkanlığında gerçekleşen 2017 ikinci İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına ilçe kaymakamları, bölge ve il müdürleri, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda açılış konuşması yapan Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, gerçekleştirilen projeler hakkında genel bir bilgi verdi. Büyükakın, “İlimizde 2017 yılı itibariyle 676 adet proje uygulanmaktadır. Dönem sonu itibariyle bu projelerden 81 adeti bitirilmiş durumda. 208 adeti de halen çalışmaları devam ediyor. 85 tanesi ihale aşamasında, 302 tanesindeyse henüz bir aksiyon alınmamış. Bu projelerin toplam tutarı 1 milyar 552 milyon TL, 2017 yılında tahsis edilen ödenek ise 350 milyon TL. Dönemin sonuna kadar toplam 89 milyon 783 TL harcanarak yüzde 25 akdi gerçekleşme sağlanmış vaziyette” dedi.

Ardından konuşan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, “İlk olarak 28 Nisan 2017 tarihinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Türkiye Borsalar Odalar Birliği’nin hibesiyle üniversitemize kazandırılan Mühendislik Fakültesi Laboratuvarı yapımını gerçekleştiriyoruz. 28 Nisan’da yer teslimi yapıldı. Bu yapım inşaatı şuanda devam etmekte. Temel atması gerçekleştirildi. En son 20 Haziran 2017’de de 6 adet kurum betonu döküldü. Mühendislik fakültesinin makine inşaat bölümlerimizin laboratuvarları burada hizmet verecek. İkinci bir projemizin ihalesini de gerçekleştirdik. Şuanda ihale devamında prosedürler devam ediyor. Futbol sahamızın tribün inşaatının ihalesi yapıldı. Yaklaşık olarak 2 bin 500 kişilik bir tribün olacak ve binanın arkasında soyunma odaları ve stadın ışıklandırılmasını da kapsayan bir proje. Şu aşamada ihale sonrasındaki prosedürler devam ediyor. Fen bilimleri fakültelerini taşımayı düşündüğümüz H Blok projemiz var. Bunun da ihale aşaması ve proje hazırlıkları devam ediyor. İnşallah Eylül gibi ihalesi gerçekleştirilecek. Ekim ayında da temel atmanın gerçekleştirileceğini tahmin ediyoruz. Merkezi Araştırma Laboratuvarının proje çalışmaları devam ediyor. Eylül ayında projelendirilmesi ve ihalesi gerçekleştirilecek. Ekim gibi de inşaatına başlanmış olacak” dedi.
“Yenişehir kavşağında mutabakata varılırsa kavşağı 2 ay içerinde tamamen bitireceğiz” dedi.
Karayolları 14.Bölge Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu ise; Yenişehir kavşağındaki bağlantı yollarının çözüme ulaştırılmasında AKSA Doğalgaz Şirketi ile doğalgaz hattı konusunda sorun olduğunu belirtti. Yazıcıoğlu; “Bu problemlerin çözülmesi noktasında şirket ile mutabakata varılırsa kavşağı 2 ay içerinde tamamen bitirileceğiz. Bölgede doğalgaz hattının sorun oldu. bu sorunu çözmek için ise AKSA Doğalgaz Şirketi ile görüştük. Bu görüşmenin olumlu sonuç vermesiyle birlikte buradaki sıkıntıyı 2 ay içerisinde çözeceğiz. Bilecik’te toplam 457 kilometre yol ağımız bulunmakta. Bu 457 kilometrede 9 adet proje ile çalışmalarımız devam ediyor. Proje bedelimizin toplamı 212 milyon, bugüne kadar 42 milyon harcandı, kalan proje bedelimiz ise 170 milyondur. Yollarımıza bakacak olursak Yenişehir-Bilecik yolu burası toplam ihale kapsamında 49 kilometre uzunluğunda bir yolumuz. Önceki yıllarda bu yolun 29 kilometresi bölünmüş yol olarak tamamlandı. Yaklaşık 21 kilometrelik bir kesim kaldı. Burada da çalışmalarımız özellikle Bilecik-Yenişehir yolunun Bilecik’e bağlandığı kavşakta önem vermiştik. Bu kavşaktaki çalışmalarımız yolumuzu ilk etapta servis yolu vermiştik, servis yolundan biran önce kurtulmak için yolumuzu köprünün üstüne verdik. Ancak buradaki güzergahımız gerçek güzergah değil, köprünün her iki çıkışında da herkesin görebileceği gibi küçük kulplarımız var” dedi.
“Bilecik’te 66 tane proje sayımız var. Bunların toplam proje tutarı 340 milyon”
Devlet Su İşleri 3. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal, Bilecik'te kurumları olarak yaptıkları projeler hakkında bilgi vererek, “Bilecik'te 66 tane proje sayımız var. 66 sayısına bağlamış durumdayız. Bunların toplam proje tutarı 340 milyon. Önceki yıllarda 83 milyonunu harcamışız. Ödememiz de 40 milyon. Bunun şimdiye kadar 37 milyonu harcanmış, yüzde 91’e tekabül ediyor. İlave para isteyeceğiz. Fiziki gerçekleşmemiz yüzde 65. Biten proje sayımız 3 tane, devam eden 32. İhale aşamasında 5 tane var. Başlanmayan da 26 tane projemiz görünmekte. Bilecik ile ilgili her bilgiler bizim her sunumumuz da vardır. İşletmeye açılan yüzde 49 seviyesinde sulama alanlarımız, inşaat aşaması yüzde 14, projede yüzde 20 şeklinde genel durum bu. Kaynaklarımız Karasu Kaynağı, Gölpazarı için Akçay Barajından 1 milyon. Çakırpınar kuyusu ve İstasyon kuyusu şeklinde. Planlama halinde olanlar var. Bilecik’e Ayvacık içme suyu göletine yine Bilecik’e takviye verilecek. Bozüyük’ün içme suyu göleti 1 milyon. Bunlar henüz planlama aşamasında. Hidroelektrik potansiyellerimiz var. Toplam geliştirilen potansiyelimiz 8 adet. Planlama 144, işletme de yüzde 30, proje aşamasında yüzde 25’teyiz. Bilecik Gölet’indeki sulama devam ediyor” dedi.
“23 projemizin tutarı 220 milyon
Devlet Demir Yolları 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Müdürü Vekili Sebahttin Kara, Bilecik bölgesinde toplam proje sayılarının 23 olduğu ifade ederek, “Toplam proje tutarımız 220 milyon. Önceki yıllardaki harcamalarımız 2 milyon 37 bin lira. Dönem sonuna kadar harcanan 2 milyon 154 bin lira. Maddi gerçekleşme yüzde 11, fiziki gerçekleşme yüzde 14, biten proje sayımız 3, devam eden proje sayımız 6, ihale aşamasında olan proje sayımız 7, genel müdürlüğümüzün takibinde olan proje sayımız 2, başlanamayan projelerimiz 5 adettir. Şuanda devam eden projelerimizden Ankara’dan Haydarpaşa kilometresi, 663’ten 665’e. Karayolu alt geçitti Bozüyük istasyon içinde ihalesi yapıldı. Yüklenici firma tarafından proje tadilat çalışmaları hala devam ediyor. İşe henüz başlanmadı. Kilometre 265’ten 944’te Yeşilkent mevkiinde bir üst geçit çalışmamız var. Bunun yüzde 70’i tamamlandı. Kirişleri konulma aşamasındaydı. Geçtiğimiz hafta itibariyle de kirişleri konuldu. Şimdi toprak karma çalışması ve yaklaşım dolguları başlamak üzere. Bunun haricinde Bozüyük’te yapılmakta olan OSB bağlantısını sağlayacak 4,5 kilometre yolun istimlak çalışmaları başlamış durumda. O da yapıldığında OSB yaklaşık 12 kilometrelik yolun 8’i zaten eski demir yollarımıza ait. 4 kilometresi de tamamlandığında o çalışmalar da başlayacak. OSB’nin birinci etap çalışmaları tamamlandı. İkinci etap çalışmaları ihale aşamasında. Genel müdürlük bünyesinde takip ediliyor” dedi.
“YHT Yenişehir- Osmaneli projesi de ihale aşamasındadır”
Yüksek Hızlı Tren 1. Bölge Müdürü Duran Yaman, Bilecik sınırları içerisinde 74 kilometre hızlı tren hattının mevcut olduğunu belirterek, “ 2 gar, 1 adet bakım müdürlüğüyle hizmet veriyoruz. Bizim 1 tane yatırımımız var, servis yolu yapılması. İnönü’den Ali Fuat Paşa’ya kadar tünellere ve diğer sanat yapılarına acil durumlarda yaklaşabilmemiz için mevcut bir yolumuz var. Ancak bunu iyileştirmek için proje ve kamulaştırma ihalemiz var. Şuanda ihale aşamasında 439 milyon 810 bin lira. Genel Müdürlüğümüzün yaptığı toplam proje sayısı 3, devam eden proje sayısı 3. Buradaki projeler tamamlandıktan sonra Bilecik’ten İstanbul Pendik’e gidişimiz 30 veya 40 dakika arayla kısalacak. Bu projeyi de 2020 yılında tamamlamayı düşünüyoruz. Osmaneli ve Yenişehir için yaptığımız yatırım şuanda projeleri tamamlandı, ihale aşamasında. Bilecik- Osmaneli arası tamamen 2019 yılının sonunda tamamlanması amaçlanmaktadır. Yenişehir- Osmaneli projesi de ihale aşamasındadır” dedi.
“Hizmetlerimizin toplam tutarı 18 milyon TL”
İller Bankası Bölge Müdürü Murat Karaçam, Bilecik’te 14 belediyemize hizmet götürmeye çalıştıklarını belirterek, “14 belediyemizden şu ana kadar 2 adet alt yapı, 2 adet proje işiyle birlikte 4 adet hizmet götürmeye çalışıyoruz. Hizmetlerimizin toplam tutarı 18 milyon TL. Fiziki gerçekleşme oranı da yüzde 89 civarında. Kanalizasyon ve içme suyu sektöründe Gölpazarı kanalizasyon ve içme suyu inşaatı devam ediyor. İhale aşamasında olan Söğüt- Bilecik kanalizasyon inşaatının iptali istendiğinden dolayı şuanda aktif olarak yürümüyor. Proje işleğimiz olarak Bilecik merkez kanalizasyon devam etmekte. Ancak bu da talep doğrultusunda devam etmiyor. Aktif olarak bakarsak toplam 4 projeden 2 proje ilerliyor. Bilecik için çok az bir yatırım olarak görüyorum ben bunu. Bizim bir katkı sunmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“11 projenin 3’ü bitmiş, 7’si devam etmekte”
Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Haşmet Yahya Kartoğlu, Bilecik ilinde devam eden 11 tane projelerinin olduğunu söyleyerek, “11 tane projemizin 3 tanesi bitmiş vaziyette. Toplam proje bedelimiz yaklaşık 6 buçuk milyon lira. Gerçekleşme oranı yüzde 47. 11 projenin 3’ü bitmiş, 7’si devam etmekte. 1 tanesi de ihale aşamasında olan projelerimiz” dedi.
“İlimizin yüzde 54’ü ormanlarla kaplı”
Orman Bölge Müdürlüğü Arif Can, Bilecik’in yüzde 54’ünün ormanlarla kaplı olduğunu söyledi. Bilecik genelinde devam eden 6 adet projeleri olduğunu ifade eden Can, sözlerine şöyle devam etti;
“Bizim projelerimiz biraz küçük çaplı. Projelerimizde herhangi bir sıkıntımız yok. Yılsonu itibariyle tamamlayacağız. Orman kadastromuz Bilecik ilinde yüzde 100 olarak tamamlanmıştır. 3 adet gölet izinlerinin ihalesi yapıldı. Orman izinleri bekleniyor. Biz iki kurumuz, biz kendi aramızda bunu çözeriz. 2017 yılı yağışlı geçtiği için 2 adet yangınımız çıktı. Şuanda tehlikeli bir durum yok. 2016 yılında 13 tane yangın çıkmıştı. 2017 yılında 85 aileye 1 Milyon TL kredi vereceğiz. Çalışmalar yüzde 80 oranında tamamlandı.”
“Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkını yapmış olduğumuz yatırımlar var”
Orman ve Su İşleri 2.Bölge Müdürlüğü Mustafa Bulut, Bilecik genelinde 2 adet projelerinin bulunduğu belirterek, “Yatırım programında iki tane işimiz var. Bir tanesi Küçükelmalı Tabiat Parkı’nın giriş kapısını yapılması şuanda yatırım programımızda yer alıyor. İhalesini geçen hafta gerçekleştirdik. 2018 yılında da bu işimizi yatırım programında teklif ettik ve tabiat parkındaki bütün tesislerin inşallah tamamlanması hususunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkının da İl Özel İdaresi eliyle yapmış olduğumuz yatırımlar var. Burada 47 bin civarında ödeneğimiz var” dedi.
“Bilecik ve Eskişehir ana hatlarının yenilenmesi projesi var”
TEİAŞ 6. Bölge Müdürü A. Özgür Aktaş, Bilecik ili sınırları içerisinde 5 adet trafo merkezi bulunduğunu belirterek, “Toplam kurulu gücü 130 enva gücünde olur. Bu trafo merkezlerinden talep edilen güç 230 MB olur. Dolayısıyla alt yapı tesisleri bakımından bir aksilik görünmemektedir. Bunun dışında yatırım programımızda iletim hatları olarak Adapazarı, Bilecik ve Eskişehir ana hatlarının yenilenmesi projesi var. Bu ihalenin hazırlıkları devam ediyor. Kamulaştırma ve imar tadilatlarıyla alakalı çalışmalar devam ediyor. Gölpazarı’nda bir trafo m merkezi yatırım programımızda yer alıyor” dedi.
“Sayısal kadastro harita alt yapı yenileme projemiz var”
Son olarak Bilecik’te kurumlarının yatırımları hakkında bilgi veren Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürlüğü Cevdet Kılıç, “2017’de Bilecik’e 3 adet yatırım projelerimiz var. Bizim 3 adet yatırım programlarıyla ilişkilendirilmiş projelerimiz var. Sayısal kadastro harita alt yapı yenileme işi. Bunlar henüz ihale süresinde devam etmekte. Dolayısıyla bunların maliyetleri henüz koyulmadı. Kesinleştirildikten sonra bize bildiriliyor” dedi. (İHA)


Bu haber toplam 1999 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.