HANGİ BALIĞI HANGİ AY DA YİYELİM ?

HANGİ BALIĞI HANGİ AY DA YİYELİM ?

Besin değeri oldukça yüksek, vitamin ve mineral açıdan zengin olan balığın, özellikle de balık yağının kalp hastalıklarından psikolojik rahatsızlıklara...

A+A-

Besin değeri oldukça yüksek, vitamin ve mineral açıdan zengin olan balığın, özellikle de balık yağının kalp hastalıklarından psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa iyi geldiği belirtilirken, balıkların türlerine göre lezzetleri değişse de, hangi balığın hangi ay tüketildiği de lezzeti etkilediği ifade ediliyor. Bizde yıllardır Bilecik’te Balıkçıda çalışan Ramazan Başkaya’ya Taze balığın nasıl anlaşılacağını sorduk. Balıkçı Ramazan Başkaya, “Balık taze tüketilmesi gereken bir besin çünkü avlandıktan sonra hızla tazeliğini kaybeder. Balığın tazeliğini koruyacak soğuk hava depoları olsa da balık alınırken tazeliğine dikkat etmek gerekir. 

Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir. Bayat balığın ise göz bebekleri çökmüş gözleri mat ve donuktur. Balığın solungaçları taze balıkta kırmızı renge sahiptir. Bayat balığın solungaçları ise kiremit rengindedir. Taze balığın üzerine elinizi bastırıp sonrasında çektiğinizde balıkta herhangi bir iz oluşmaz. Bununla birlikte bayat balığın üzerine bastırıp, elinizi çektiğinizde balık eski şekline dönmez. Taze balığın pulları vücuduna yapışıktır. Bundan dolayı taze balık almak isterseniz elinizi balığın üzerinde gezdirmelisiniz, pulları elinize geliyor fakat dökülmüyorsa balık tazedir. Balık satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de balığın kokusudur. Taze balık, hafif bir deniz kokusunun dışında, herhangi bir koku taşımaz. Balık bekledikçe kokusu artacak ve ağırlaşacaktır”dedi.
Balıkların lezzetleri cinslerine göre değişse de hangi balığın hangi ayda yenildiği de lezzet açısından önemlidir. Hangi Balığın hangi ayda yenilmesi gerektiğini ve daha lezzetli olacağını Balıkçı Ramazan Başkaya şöyle açıklıyor; 
Ocak ayında; Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur. Şubat ayında; Kalkan mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Mart ayında; Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar. Nisan ayında; Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlâm, tekir ve barbunya çok tutulur. Mayıs ayında; Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir. Haziran ayında; Balıkçılık açısından verimsizdir. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır. Temmuz ayında; Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişli. Ağustos ayında; Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kefal tavsiye edilmez. Eylül ayında; Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır. Ekim ayında; Lüfer çok lezzetlidir. Palamut bolca çıkar. Kasım Ayında; Uskumrunun en iyi zamanı. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en nefis olduğu ay. Aralık Ayında; Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanı. Bol miktarda tekir çıkar” dedi. 

 

Bu haber toplam 4334 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.