HAFTADAN  HAFTAYA PROGRAMININ KONUĞU MUSTAFA FELAMUR “DEVLET BEY HALKA GÜVENİYOR DELEGESİNE Mİ GÜVENMİYOR”

HAFTADAN HAFTAYA PROGRAMININ KONUĞU MUSTAFA FELAMUR “DEVLET BEY HALKA GÜVENİYOR DELEGESİNE Mİ GÜVENMİYOR”

Mehmet Erdem: Ülkemizde siyasi gündem Suriye, Musul, Kerkük’tü, MHP genel başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık sistemini ortaya koydu gündemi birden bire...

A+A-

Mehmet Erdem: Ülkemizde siyasi gündem Suriye, Musul, Kerkük’tü, MHP genel başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık sistemini ortaya koydu gündemi birden bire değiştirdi. Hatta fetö meselesi bile ikinci planda kaldı, herkes başkanlık sistemini konuşuyor. Başkanlık sistemi ülkeye ne getirir ne götürür ? Türk milliyetçisi olarak ülkücüsü olarak yarın bir referandum olsa evet mi dersiniz hayır mı?


Mustafa Felamur: Başkanlık sistemi biliyorsunuz 7 haziran seçimlerinin ana konusuydu o zaman cumhurbaşkanı ayrı mitingler düzenleyip, 400 vekil istemişti. Vatandaş başkanlık mevzusuna noktayı koydu böyle bir şeyi kabul etmediğini beyan etmiştir. AKP’de kendi oylarının yetmediğini düşünerek 1 Kasım seçimlerinden sonra gündeme getirmemişti rafa kaldırmıştı. Beklenmeyen bir  zaman da  beklenmeyen bir şekilde Türkiye'nin böyle kritik bir ortamında fetö darbesinin ardından,  Suriyedeki son durumlar sürecinde her ne hikmetse  kimsenin anlam vermediği şekilde birden bire Devlet Bahçeli bunu gündeme getirdi. Gerekçesi de şuymuş fiili durum varmış bu fiili durumun yasaya uydurulması gerekiyormuş. Fili durum varsa anayasa aykırı ise   bu MHP'nin görevi değil bir kere aykırı bir durum varsa Adalet mekanizmasının bakması gerekir. Onun fiili durumu hukuksal hale getirmek MHP görevi değil. Böyle bir şeyin ortaya neden atıldığı hakkında net bir açıklama yok ne olduğu konusunda bilgimiz yok . Şimdi mecliste bunun  MHP tarafından evet oyu ile referandum sürecine taşınması için bir çalışma yapılacağı oyların tamamlanacağı referanduma götürüleceği konuşuluyor. Götürülecek ama ne olduğu da belli değil başkanlık sitemi deniliyor ama içeriği nedir ortada bir metin nasıl bir başkanlık olacak o yok ama başkanlık sisteminin meclise getirip halka götürülmesi gerekiyor. Bende şunu sormak işitiyorum madem halka götürmek demokratik bir yaklaşım  o zaman MHP’de de genel başkanlığın delegeye sorulması gerekir. Genel başkan olarak kimi tasvip ediyorlar MHP'de , delegelere soralım. Şimdi başkanlık sistemi geldiğinde ne olur ? Başkanlık sistemi Türkiye’nin federasyonlara bölünmesine götürecektir bunun sonucu budur istenen de budur ben söyle düşünüyorum. Bu başkanlık sisteminin aslında HDP’de istiyordur. HDP ile bu işi götüremezler yapamazlar çünkü bu HDP den birlikte alacakları başkanlık sistemi referandumdan geçmez. Bunu en kolay yapabilecek parti MHP olduğunu düşünüyorum çünkü milliyetçi oyları bu yöne kanalize edebilecek tek parti MHP ve MHP üzerinde başkanlık sistemi gündeme getirilip, başkanlık sistemine geçiş bir proje olduğunu düşünüyorum 


Mehmet Erdem: Evet hayır konusunda tabanda ne olur onu da Orhan Başkana soralım?

Orhan Dinç: Ben başkanlık sitemine kesinlikle hayır diyorum başkanlık sitemini kesinlikle savunmuyorum. Çünkü başkanlık sistemi Türkiye’yi bölmek ,Türkiye'yi bölgelere ayırmak demektir. Bu da sonuçta dar seçim bölgesi olacak yerel yönetimler güçlendirilecek. Ben diyorum ki güneydoğuda yerel yönetimi güçlendirdik. Şimdi güneydoğuda çıkıpta Mustafa Felamur , Orhan Dinç vali olamayacak,vali seçimle gelecek. Valinin emrinde ne olacak asker polis olacak. Şimdi siz düşünebiliyor musunuz güneydoğuda Osman Baydemir'e bir Leyla Zana'ya emrine bir ordu bir askeri güç verdiğini o insanların bu memleket içinde neler yapabileceğini aklım ermiyor o yüzden kesinlikle başkanlık sitemi bu memleket için zararlıdır. En azından Türkiye’nin şu ortamında büyük bir kayıptır. Türkiye şu an Suriye'de savaşmakta , Irak'ta savaşmakta böyle bir ortamda başkanlığın bir kere gündeme getirmek Devlet beye bana göre ilkeli lider diyoruz ilkeli bir lidere yakışmayan bir olaydır. AKP’liler bunu rafa kaldırmışken Devlet bey’in bunu gündeme getirmesi bana göre bilmiyorum ama bir üst akıl mı var yani Türkiye üzerinde Türkiye'yi yöneten, yönlendiren bir üst akıl mı var? Böyle bir düşüncelerim var hani kaygılarım var ben kesinlikle başkanlığa sonuna kadar hayır diyorum.


Mustafa Felamur: Başkanlık sistemi geldiği halde başkanlık sistemi iki partili siteme dayanır o zaman bunu gündeme getiren MHP genel başkanının bu başkanlık sitemi geldiği takdirde MHP’nin hangi konumda olacağını hiç düşündü mü acaba ?
 

 

 

Bu haber toplam 1935 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.