GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYORLAR

GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYORLAR

Osmaneli ilçesinin Günüören köyü, en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Günüören köyünde 700 tarihe sahip evler bulunmaktadır. 700...

A+A-

Osmaneli ilçesinin Günüören köyü, en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Günüören köyünde 700 tarihe sahip evler bulunmaktadır. 700 yıllık geçmişten günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan tarihi evler, ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumda. İlgisizlikten yıkılmaya yüz tutan tarihi evler, kendilerine sahip çıkacak kurum ve kişileri beklemekte. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler neticesinde 11 evin tescilinin yapıldığı tarihi köy, CNN Türk ekranlarında yayınlanan 'Yeşil Doğa' isimli programın yapımcısı Güven İslamoğlu'nun da dikkatini çekti. Geçtiğimiz günlerde, köye gelerek incelemelerde bulunan başarılı belgeselci karşılaştığı manzarayı sosyal medya hesabından duyurdu. Güven İslamoğlu, tarihi ipekböceği konaklarının tek tek yıkılmasının içler acısı olduğunu dile getirerek, "Bilecik Günüören Köyü ipek böceğı konakları.Arkamda 2 konak var.Taş,ahsap,çamur kullanılarak yapılmış.Üst katlarda ipek böceği yetiştirilmiş.Zengin bir köymüş.Ama bugün 20 hane kalmış.Bu evlerde yıkılıyor.Soldaki 3 gün önce çökmüş ama sağdakinin hala şansı var.Şansı var da kim yapacak.Tescillenmiş ama onarım yok. ” paylaşımında bulundu.
Diğer yandan, Osmaneli Belediyesi'nin tarihi evlerin restoresi ve tescili konusunda ciddi çalışmalar yaptığı bilinirken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün konuya olan sessizliği ise dikkat çekici. Bilecik'in tarihi miraslarına karşın sergilenen sorumsuz tavırlarıyla sık sık gündeme gelen Vakıflar Bölge Müdürlüğü bir kez daha aynı şekilde kamuoyunun eleştiri oklarının hedefine geldi.
Ayrıca İstanbul'da faaliyetlerini sürdüren Bilecik Osmaneli Günüören Köyü Derneği Başkanı Macit Gürses, köyde incelemelerde bulunan belgeselci Güven İslamoğlu'na ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Dernek Başkanı Gürses, köydeki tarihi evlerin hakettiği değeri görmesi adına İslamoğlu ile diyalog içerisinde olduklarını ve kötün tanıtımı noktasında bazı projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. 

gu.jpg


Bu haber toplam 3830 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum