DOĞRUTOPRAK, DOĞRU TOHUM, DOĞRU HASAT

DOĞRUTOPRAK, DOĞRU TOHUM, DOĞRU HASAT

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde geliştirilen ve denemesi yapılan yerli ve milli silajlık mısır...

A+A-

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde geliştirilen ve denemesi yapılan yerli ve milli silajlık mısır çeşitlerinin hasadı yapıldı.  

Vali Bilal Şentürk, merkez Bahçeçik Köyünde düzenlenen mısır hasadında, daha önce farklı ürünler üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili ''Tarla Günleri'' yaptıklarını anımsatarak, farklı özellikteki yerli ve milli silajlık mısır çeşitleri üzerine yapılan çalışmanın hasadını yaptıklarını kaydetti.  

yerli-misirlarin-hasadi-yapildi2.jpg

Özellikle mühendislerin ve araştırma enstitülerinin insanın ihtiyaç duyabileceği beslenme uzuvlarını daha ucuza mal edip, daha yüksek verim elde etmesi için çalıştıklarının vurgusunu yapan Vali Şentürk, şöyle konuştu: 

''100 yıl önce 200 yıl önceki tohumları da kullanabiliriz ama şimdi dünyanın geldiği bir aşama var. O da nedir? Biz tohumların genlerini nüfuz edebiliyoruz. A'dan Z'ye tohumundan hasadına kadar süren süreçte ne yaparsak daha iyi verim elde edebileceğimizi milimetrik bazda, gram bazında ölçebiliyoruz. Her birinin ortalama olarak kaç günde olgunlaştığı ne kadarlık bir verim ortaya koydukları, hepsi ölçülmüş biçilmiş ona göre değerlendirme yapılmış. Girdileri oluşturabiliyorsak, çıktıların ne olacağını kestirebiliyorsak o doğru birleşimleri yapmamız lazım. Doğru toprağı, doğru tohumu, doğru bakımı icra ederek, doğru hasadı elde etme şansımızın olduğu bilmemiz lazım. Bilecik bu konuda örneklik teşkil edecek bir il. Butik bir il diyoruz. Mutfak olacak bir il, bunun için ekip de var. Dünyada var olabilecek bilgiye ulaşabilecek kapasitedeler. Hepimiz bir ekip olarak başarıya ulaşabiliriz. Bazen maddi imkanlar olsa bile bu imkanı doğru kullanabilecek akıl olmaz ise, niyet olmaz ise pekala israf edilebiliyor. Bazen de imkan olmuyor ama akıl, fikir ve gayret oluyor, onda da bir şey elde edilebiliyor. Bilecik'te hem aklı hem fikri hem iradeyi hem ideali hem de imkanları ortaklaşa seferber ederek, aynı amaç için kullanarak her alanda bir numara olmak arzusundayız. Silajlık mısır üretiminde, yem bitkisi üretimi, havyacılık ve meyve üretiminde de Bilecik'i daha iddialı bir noktaya getireceğiz. Bahçedeki mısırların Karadeniz mısırlarının boyuna eriştiğini gördüm. Bu da beni ümitlendirdi. Dünyada en iyi tohuma ulaşacağız inşallah. Ürünlerin bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum.'' 

yerli-misirlarin-hasadi-yapildi3.jpg

Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ise büyükbaş hayvan varlığının 50 bin, küçükbaş hayvan varlığının da 150 bin olduğunu anlatarak,  ''Komşu illerimizin et ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla hayvancılıkta en önemli etken kaba yem ihtiyacıdır. Bu da hayvancılık girdilerinin yüzde 70'ine tekabül etmektedir. İlimizde hayvancılık yapan vatandaşlarımızın girdi temininde zorluk çekmemesi hem de girdilerin ucuza mal etmesi için yerli ve milli çeşitlerin denenmesi. Burada yüksek verimde yüksek kalitede ürün elde edilmesi büyük hedeflerimizdendir. En büyük hedefimiz ilimizin bütününde yüzde yüz yerli ve milli çeşit denemesi yapmak ve üretimi sağlamaktır. Atalarımızın yüz yıllardır üretmiş olduğu ürünlerin geliştirilmesi ve ürünlerin pazara sunulması bizim elimizdedir. Çiftçilerimizle birlikte ata tohumlarının 6 geliştirilmesi ve bu tür etkinliklerle yapılan çeşitlerin denemesini tanıtılması önemli.'' diye konuştu.   

yerli-misirlarin-hasadi-yapildi4.jpg

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Sorumlusu ve Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Duman'ın yerli ve milli silajlık mısır çeşitlerinin tanıtımını yapmasının ardından Vali Şentürk, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Uysal Ağaoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz ve beraberindekiler mısır hasadı yapılmasını izledi.  

Vali Şentürk, köylülerle sohbetinin ardından Bahçeçik barajında incelemede bulundu.

yerli-misirlarin-hasadi-yapildi5.jpg

 

Bu haber toplam 1996 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.