ÇKS ve TUKAS’A KAYITLI OLMAYAN ÇİFTÇİYE GÜBRE SATILMAYACAK

ÇKS ve TUKAS’A KAYITLI OLMAYAN ÇİFTÇİYE GÜBRE SATILMAYACAK

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü Sosyal Tesisler Toplantı Salonunda Nitratlı Gübre Satışı ve Kullanımında yapılan değişiklikler...

A+A-

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğü Sosyal Tesisler Toplantı Salonunda Nitratlı Gübre Satışı ve Kullanımında yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdür Vekili Mustafa Demirbaş, İl Müdür Yardımcısı Erkal Gedikli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven Sönmez, konu sorumlusu Ziraat Teknikeri Selim Mutlu ile Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen ve tüm köy muhtarları katıldı. 

Toplantıda Bakanlığın belirttiği şu açıklamalar yapıldı;
" Nitratlı gübreler, tarım ve sanayinin dışında el yapımı patlayıcı yapımında terör eylemlerinde yoğun olarak kullanımının görülmesi üzerine Bakanlığımızın aldığı kararla bu gübrelerin ülke genelindeki satış ve sevkiyatını 8 Haziran 2016 itibarıyla durdurmuştu. Bakanlığımızca Amonyum Nitrat (%33 AN) , Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN ve %21CAN), Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinde yeniden patlama testi yapıldı. Bu testlerde potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinde bir patlama olmadığı görüldüğü üzere bu iki gübrenin satışını tamamen serbest bırakmıştır.
Bu test sonuçlarına istinaden yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımının tamamen yasaklandığı, buna göre, üretici ve ithalatçı firmalar, sevkiyat işlemlerini Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden yapacak. Söz konusu sisteme kayıtlı olmayanlar kesinlikle sevkiyat yapamayacak.
Bu firmalar yüzde 26 ve yüzde 21'lik kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin satış ve sevkiyat bilgilerini sisteme kaydederek Sevkiyat Belgesi çıktısını taşıma aracına verecek. Eğer, sevkiyat sanayi, ihracat amaçlı yapılacaksa Bakanlıktan ayrıca izin alınacak.
Gübre alacak çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorunluluğu getirildi.
İl veya ilçe Müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 nüsha e-reçete düzenleyecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi veya dağıtıcıya başvuracak. Bayi veya dağıtıcı, e-reçeteye göre çiftçiye söz konusu gübrelerin satışını yapacak.
Dağıtıcı veya bayi tarafından "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenerek nakil yapılacak, söz konusu dağıtıcılar çiftçiye sattığı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerini gösteren e-reçetenin bir kopyasını bağlı olduğu İl/İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak bildirecek.
Çiftçi, aldığı bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile arazinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak. Müdürlük, bu başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak, çiftçilere önceden bildirecek. Gübrenin tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve müdürlük personeli hazır bulunacak, sonra çiftçi ve yetkili personel e-reçetenin arka yüzüne uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacak."
 Bu açıklamaların ardından, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Güven Sönmez'in yaptığı sunum ile Nitratlı Gübre Satışı ve Kullanımında Yapılan Değişiklikler hakkında detaylı bilgi vermesinin ardından karşılıklı soru cevap şeklinde toplantı sona ermiştir.


Bu haber toplam 3398 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum