'ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI ERTELENSİN'

'ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI ERTELENSİN'

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, 2017 yılında borçlarını yapılandıran çiftçilerin bu sene uygulamaya konulan borç ertelemeden faydalanamamasının...

A+A-

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, 2017 yılında borçlarını yapılandıran çiftçilerin bu sene uygulamaya konulan borç ertelemeden faydalanamamasının mağduriyetlere neden olduğunu söyledi.

Borç ertelemesinden faydalanamayan çiftçileri ile Ziraat Odası’nda bir araya gelen Ahmet Sevinen, konuya ilişkin olarak gazetemize açıklamalarda bulundu.  Yetkililere seslenen Sevinen, mağduriyetlerin giderilmesini istedi.

Çiftçiler ise artan girdi maliyetleri karşısında üretimin her geçen gün zor hala geldiğini söyleyerek borç ertelemesinde yaşanan bu ikiliğin kendilerini daha da zor duruma düşürdüğünü ifade ettiler.

bilecik-ziraat-odasi-baskani-ahmet-sevinen2.jpg

Bilindiği üzere; 2018 yılı içerisinde ilimizde meydana gelen kuraklıktan kaynaklanan verim düşüklüğünden dolayı çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarına 1 yıl erteleme getirilmişti. Ancak 2017 yılı içerisinde borçlarını yapılandıranlar bu erteleme kararından faydalandırılmamıştı.

Gelinen süreçte, artan girdi maliyetleri ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum çiftçileri oldukça zora soktu. Bu kapsamda mağdur olan çiftçiler ile Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen bir araya gelerek, çiftçilerin sorunlarının giderilmesini talep ettiler.

Ahmet Sevinen, çiftçilerle birlikte gazetemize yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Hükümetimiz 2018 yılında zarar gören çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi’ne ve Ziraat Bankası’na olan borçlarını 1 yıl erteledi. Biz Ziraat Odaları ve çiftçiler olarak bundan memnunuz ama 2017 yılında borçlarını yapılandıran çiftçilerimiz bu ertelemeden faydalanamadı.

‘HÜKÜMETİMİZ GÜZEL BİR ÇALIŞMA YAPTI AMA ÇİFTÇİMİZ FAYDALANAMADI’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde ziraat odaları olarak toplantı yapıldı ve bizde katıldık. Bu toplantıya gitmeden önce Ziraat Bankası’ndan hangi çiftçilerimizin borçları ertelendi diye bilgi aldık. Bilecik genelinde 8500 destekleme alan çiftçimiz var. Bu çiftçilerin içinden borcu ertelenen 100 tane bile çiftçimiz yok. 8500 çiftçiden en az 4000 tanesi kredi kullanmaktadır. Yani bu rakamların içinde 100 tane çiftçinin borcunun ertelenmesi bizim için hiçbir şey değil.

Hükümetimiz güzel bir çalışma yaptı ama bundan çok fazla çiftçimiz yararlanmadı. Biz hükümetimizden Ziraat Bankası’ndan kredi kullanıp yapılandırmaya giren çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini istiyoruz.

‘ÇİFTÇİMİZ KREDİ KULLANAMIYOR’

Biliyorsunuz ülkemizde bir ekonomik kriz var ama bu krizi hep birlikte atlatmak zorundayız. Meclisimiz bir yasa çıkartıyor ama tabanda bu iş çok farklı oluyor. Yöneticilerimiz ile tabandaki çiftçilerimiz ne zaman aynı dili kullanırsa o zaman bu sorunları aşarız. Biz çiftçiler üretiyoruz ama borçlarımızı ödeyemiyoruz. Bu böyle giderse belkide çiftçi kalmayacak. Geçtiğimiz hafta TMO’dan beni arayıp buğday ekimini sordular. Bilecik’te henüz buğday ekiminin yüzde 10’unun bile yapılmadığını söyledim. Bu şartlarda çiftçimiz Ziraat Bankası’ndan kredi kullanamıyor. Çiftçimiz Ziraat Bankası’ndan kredi kullanamaz ve özel bankalardan kredi kullanırsa 2019 yılında bu krediyi ödeyemez. Bu sorunu hep birlikte hükümetimizle, çiftçimizle beraber vücudumuzu taşın altına koyarak çözmemiz gerekiyor.

Ziraat Bankası’ndan ve Tarım Kredi Kooperatifi’nden borçlarını yapılandıran çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz” dedi.  

 

Bu haber toplam 1599 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.