BURSA İLE REKABETE HAZIRIZ

BURSA İLE REKABETE HAZIRIZ

Osmaneli'de son yıllarda şeftali ve üzüm yetiştiriciliğinde artış yaşanıyor.İlçeye bağlı köylerin uygun toprak yapısı ve iklimi çiftçiyi şeftaliye...

A+A-

Osmaneli'de son yıllarda şeftali ve üzüm yetiştiriciliğinde artış yaşanıyor.
İlçeye bağlı köylerin uygun toprak yapısı ve iklimi çiftçiyi şeftaliye yönlendirirken, kalitesi, tadı ve aromasıyla Bursa şeftalisiyle rekabet edecek hale geldi. Osmaneli'de üretilen şeftalinin bir kısmı ihraç edilirken, büyük çoğunluğu Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki illerde tüketiliyor.

670.jpg
Bilecik genelinde yeniden bağcılık kültürü oluşmaya başlarken, Osmaneli ilçelerindeki köylerde eğilimin devam etmesi durumunda ileri yıllarda bağ alanının önemli ölçüde artacağı belirtiliyor.

bursa-ile-rekabete-haziriz-(4).jpg
Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002 yılında bin 200 dekar alanda yetiştirilen şeftalinin son yıllarda üretiminin arttığını söyledi.

bursa-ile-rekabete-haziriz-(2).jpg
Bölgede boy boy şeftali fidanı dikimi yapıldığını ve hasadının başladığını anlatan Ünver, şöyle konuştu:
''Şeftalilerimizin kalitesi, tadı ve aroması güzel. Aşağı yukarı 1-2 lira arasında kalitesine göre değişiyor. İstanbul, Adapazarı, İzmit, Bolu, Düzce ve Zonguldak gibi yerlere gönderiliyor. Bursa'nın şeftalisi eskiden meşhurdu. Bursa deyince akla şeftali gelirdi ama şimdi şeftali deyince Osmaneli akıllara geliyor. Tahmini 12 bin ton civarında üretiliyor. Hasat edilen şeftaliler hem ihracat hem de iç piyasaya sunulmak üzere soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor.'' dedi. 
Ünver ayrıca, kentte bağcılık kültürünün oluşmaya başladığını ve bağcılıkta iddialı olduklarını belirterek, kaliteli ve çok tutulan Michele Palieri üzüm çeşidini yetiştirdiklerini kaydetti.
Şeftali ve üzüm yetiştiricisi Halil Öztürk de bölgenin iklim ve mevsimsel olarak her türlü meyve ve sebzeye açık olduğu için şeftali üretiminde iddialı olduklarını ifade ederek, ''Fiyatlar anormal değil normal. Şeftali sezonluk yetiştiği için bu sene 15-20 ton civarında ürün elde edeceğimi tahmin ediyorum.'' dedi. 

Bu haber toplam 2148 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.