MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

BURASI TÜRKİYE, ARABİSTAN DEĞİL

A+A-

Ezan;

Ezan camilerde müezzinler tarafından okunur. Ezan, Namaz vaktinin geldiğini haber verir. Bildirmek anlamına gelmektedir.

Bir Müslüman olarak Ezansız bir yaşamı düşünmek çok zordur. Yurt dışında yaşayan Müslümanların bu konuda çok şanssız olduklarını düşünürüm hep. Bazen bir müezzin öyle bir ezan okur ki, içinize işler. Hep okusun, hep sürsün istersiniz. O ezan ile günde beş vakit namazını kılmayanlar bile o ezanın güzelliği ile camiye gidip namaz kılarlar.

Türkiye’de okunan her vakit ezan, ayrı bir makamda okunurmuş. Bu konuda makamlara icap eden, makam dersleri alan müezzinlerde var. Onların okuduğu ezanları dinlemek ayrı bir huzur veriyor insanlara. Türkiye’de Sabah ezanı Saba makamı, Öğle ezanı Rast Makamı, İkindi Ezanı Hicaz Makamı, Akşam Ezanı Segâh Makamı, Yatsı Ezanı da Uşşak Makamında okunması gerekir. Cuma vakitlerinde iç ezan Hicaz veya Rast makamında okunurken, Sala ise Hüseyni makamında okunur.

Günümüzde de çok güzel ezan okuyan müezzinlerimiz ve hocalarımız vardır. Hele ki bunların sesleri de güzel olunca, ezanı dinlemek insana ayrı bir huzur verir. Fakat son yıllarda ülkemizde birçok şeyde olduğu gibi, ezan okumada da yabancı hayranlığı özellikle Arap hayranlığı baş göstermiş vaziyette. Hiçbir usul ve makam dersi almadan, Arap makamında ezan okumaya çalışan bazı müezzinlerimiz, bazı hocalarımız var. Müslümanları Allah’ın huzuruna davet etmek için Arap makamında öyle bir ezan okumaya çalışıyorlar ki, Mübarek ezan,  ezan olmaktan çıkıyor. Araplara duyulan özenti ile Arapların makamında okumaya çalıştıkları fakat becermedikleri ezan, ne Arap Makamına benziyor ne de Türk Makamına. Nedir bu özenti, nedir bu yabancı hayranlığı anlayabilmiş değilim. Burası Türkiye, bizler de Müslüman Türk Milletiyiz. Türklerin kendine has makamları, usulleri varken, Arap makamında ezan okumakta neyin nesi oluyor. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Osmaneli İlçemizde de Arap makamında ezan okumaya çalışan fakat onu da beceremeyen bazı müezzinlerimiz var ki, bu konuda insanların konuşmalarına sebep oluyorlar.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı İl ve İlçe Müftülükleri aracılığıyla il ve ilçelerde Ezan okuma konusunda makam dersleri veremezler mi. Her okulda müzik öğretmenleri var. Ben inanıyorum ki müftülüklerden böyle bir talep gelse, müzik öğretmenleri bu işi seve seve kabul ederler ve hiçbir ücrette talep etmezler.

Namaza Çağrıyı sembolize eden Ezan ve Kamet, Müslümanların gerek ibadet hayatında gerekse musikiden mimari ve edebiyata kadar İslam Kültür ve Medeniyetinde ayrı bir önem taşımaktadır. Ezan aracılığı ile halka hem namaza vaktinin girdiği ve cemaatle namaz kılınacağı duyurulmuş olmakta, hem de Allah’ın büyüklüğü, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in onun elçisi ve Namazın kurtuluş yolunun kapısı olduğu ilan edilmektedir. Öyleyse, burası Türkiye ve bizlerde bu topraklarda yaşayan Müslüman Türkler olarak, müezzinlerimizden, hocalarımızdan günde beş vakit Türk makamları ile ezan okunmasını istememiz en doğal hakkımızdır. Bıraksınlar artık Vahhabi Arapların makamlarını, Arap özentiliğini.  Müftülüklerin bu konuda çalışma yapmaları dileklerimle.

Hoşça Kalın, Dostça Kalın. 

Bu yazı toplam 5266 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.