BİLİNDİĞİNDEN DAHA DA ESKİ

BİLİNDİĞİNDEN DAHA DA ESKİ

Hamide Hatun (Kırgıllı) Camii restorasyonu devam ediyor.  Kırgıllı Camii olarak bilinen camii, yapım tarihi 1550 olarak biliniyordu. Devam eden restore...

A+A-

Hamide Hatun (Kırgıllı) Camii restorasyonu devam ediyor.  Kırgıllı Camii olarak bilinen camii, yapım tarihi 1550 olarak biliniyordu. Devam eden restore çalışmalarında caminin bilinen tarihinden 150 yıl daha eski olduğu tespit edildi.Hamide Hatun ve Şaban Ağa tarafından yaptırılmaya başlanan  ancak caminin tavan kısımları tamamlanmadan ölümleri üzerine inşaat yarıda kalmış daha sonra Hacı Mustafa Ağa tarafından tamamlanarak ibadete açılan caminin yapım tarihi 1550 olarak biliniyordu. Devam eden restore çalışmaların caminin bilinen tarihinden 150 yıl daha eski olduğu tespit edildi. 

cami.jpg

Caminin restore çalışmalarını inceleyen Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin "1075 yılından bu yana kesintisiz Türk kenti olan Osmaneli" tarihi değerlerini restorasyonla tekrar kazandırıyoruz".  Çalışmalarımız sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonuna başlanan camimizin tarihinin bilinenden eski olduğu ortaya çıktı.  Hamide Hatun Camii tarihi 1392-1400 dönemine uzanıyor. Osmanlı padişahlarından Yıldırım Beyazıt döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Halk arasında bilgi kirliliği nedeni ile tarihi farklı farklı ifade edilen camiimizin 1389-1402 tarihleri arasında inşa edildiği konusu netlik kazanıyor. Yıldırım Beyazıt, Timur ile  Ankara savaşı öncesi eşini ve ailesinden bir kısmını o dönemde Türk kenti ve güvenilir ortam olarak gördüğü Osmaneli'ye gönderdiği bilinmektedir. Camimizin restorasyonunda Osmaneli Belediyesince yapılan kamulaştırma sonucunda caminin bahçesi genişletilerek camii alanı iki katına çıkacak." dedi.

 

Bu haber toplam 2974 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.