BİLECİK’TE YETİŞEN ÜRÜNLER TESCİLLENİYOR

BİLECİK’TE YETİŞEN ÜRÜNLER TESCİLLENİYOR

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) hazırladığı ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteklediği ''Bilecik kırsalındaki ekonomik...

A+A-

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) hazırladığı ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteklediği ''Bilecik kırsalındaki ekonomik ürünlerin coğrafi işaretlenmesi'' projesinin kapanış programı düzenlendi. 

Vali Süleyman Elban, projenin ilin tanıtılması açısından, hem Bileciklilerin hem de ülkedeki birçok insanın bilmediği değerlerin, ürünlerin ve geleneklerin ortaya çıkmasına yardımcı olacağını söyledi. 
 Projenin, Bilecik'in gelişimine de kaynak teşkil edeceğini belirten Vali Elban” 
''Bu coğrafi işaretlerde sayılan ürünler sıradan, herhangi bir ürün olmayıp sadece o coğrafyaya has ürünler. Her ürünün bir hikayesi, geçmişi ve geleneği olma mecburiyeti var. O ürünün üretilmesiyle birtakım değerler, onların hazırlanmasıyla oluşmuş. Bugüne kadar gelmiş bir gelenek ve onu besleyen diğer ürünlerle ilgili de diğer canlı cansız materyallerle bir alt yapının olması gerekir. Bir ürünü ön plana çıkartırken onun arkasında onu destekleyen veya o ürünü ürün yapan değerlerin de yaşaması ve oluşması gerekir. İlimiz dört coğrafi bölgede olduğu için flora açısından zengin bir il. Özellikle flora açısından birçok bitkinin sadece Bilecik'te yetiştiğini düşünüyorum. Bunların da yine ön plana çıkarılacağını, bunların kullanılarak ve üretilerek yapılan yemeklerin, tatlıların ya da buna dayalı ürün olarak yeni ürün üreten arının balından, hayvanın sütüne kadar çok farklı şeylerin de ortaya çıkacağını düşünüyorum. Coğrafi işaretin bir başka özelliği de, yöreye özgün olmalı ve mümkünse organik olmalı ama bunun da tanıtılması ve sahiplenilmesi çok önemli. Siz yöreye özgü ne kadar kaliteli ürün üretirseniz üretin bunu hakkıyla pazarlayamıyorsanız, hakkıyla ambalajlayamıyorsanız ve bundan yeterince yararlanamıyorsanız bir kıymeti yok. Bilecik'i ziyaret eden misafirler, yöreye has yemek ve eşya istiyor. Onun için de bu çalışmalar çok önemli. Çünkü hepsi birbirini yani turizmi ve ekonomiyi besliyor. Onun için bu çalışmayı çok önemsiyorum.'' dedi.
 TSO Başkanı Mefail Ateş de Bilecik'in kırsalında öne çıkan eşsiz birçok ürüne sahip olduğunu ancak bu potansiyeli yeterince kullanamadığını belirterek, projeyle Bilecik'teki değerlerin hak ettiği yerlere gelmesini amaçladıklarını ifade etti. 
 Program, Şeyh Edebali Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mesut Kaplan ve Yüksel Okşak'ın proje hakkında bilgi vermesi ve sunum yapmasıyla sona erdi.


Bu haber toplam 3859 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum