DİDEM UÇAK

DİDEM UÇAK

BEYİN GÜCÜ MÜ? KAS GÜCÜ MÜ?

A+A-

Eskiden şiddet haberleri  gazetelerin 3. sayfalarında yer alırken, günümüzde şiddet haberleri manşetlerde…

Otobüslerde, metrobüslerde, sokaklarda kadın giydiği kıyafet sebebiyle dövülüyor. Ya da ‘’ya benimsin ya kara toprağın’’ şeklindeki düşüncelerle istediği kızı elde edemeyen adam o kıza şiddet içerecek davranışlarda bulunabiliyor.  Ya da kişi o an herhangi bir sebepten dolayı öfkeli. Kişi bu öfkesini o an önündeki bir insana ya da hayvana şiddet şeklinde yöneltebiliyor. Dolayısıyla  da sonra dışarısı tehdit edici bir unsur olarak algılanabiliyor ve anneler çocuklarını dışarıya yollarken onlarca tembıhle yolluyabiliyor.

Peki şiddet nedir ve şiddet sadece dışarda mı? Şiddet, kişilere güç ve baskı uygulayarak bu arada karşı tarafa bedensel ve ruhsal zarar vererek otorite sağlamak içindir. Şiddet sadece otobüste mi? ya da sokakta mı? vb. Hayır değil.  Adamlarımız ve adamların kadınlarına uyguladıkları şiddetler çok yakınlarda yani kişilerin evlerinin içinde.  Peki hangi adam şiddet uyguluyor çalışmayan, okumayan adam mı? Hayır çalışan çalışmayan, okuyan okumayan, yüksek maddi gelire sahip olan olmayan aklına ne geliyorsa her durumda kişilerde şiddet mevcut.

Peki adamlar niçin bu kadar şiddet uyguluyorlar? Başlığımızın adında da görüldüğü gibi, bu şiddet bir beyin gücü müdür bir kas gücü müdür? Eğer adam şiddet uyguluyorsa tabii ki de bu sadece bir kas gücüdür. Beyin gücü iyi olan erkek hiç şiddet uygular mı?

Özgüvenden başlayalım o zaman. Özgüven eksikliği olan erkekler kadınlara şiddet uygulamaya daha çok yatkın. Bir çoğu anlamda  kendine özgüveni olmayan erkek, bu yetersizliği sebebiyle gidiyor kadına şiddet uyguluyor ve  bu davranışla seviye atladığını düşünüyor.

Bağımlılıklar. Bir erkeğin alkol, uyuşturucu vb. gibi madde bağımlılığı varsa şiddet uygulaması artıyor.

Cinsel yetersizlik. Erkeğin cinsel anlamda kendini yetersiz hissettiği durumlar varsa bu sorunu çözmek yerine eşine şiddet uygulayabiliyor.

Başarısızlık duygusu. Bir erkek kendi başarısından kuşku duyuyorsa ya da kendini başarısız hissediyorsa karşı tarafa şiddet uygulaması artıyor.

Düşük duygusal zeka. Duygusal zekası düşük olan erkekler daha fazla şiddet uyguluyor. Duygusal zekanın ise empatiyle bir ilişkisi var. Duygusal zekası düşükse empati yeteneği de düşük olacağına göre bu durum şiddetin habercisi oluyor.

Şiddet gören şiddet uygular. Her şiddet gören şiddet uygulamaz ama genelde şiddet görenlerin çoğu şiddet uyguluyor. Çocukluğunda aile ortamında şiddet gören çocuklar , büyüyünce etrafına karşı şiddet eğilimli oluyorlar.

Kişilik bozukluğu. Kişilik bozukluğu yaşayan bir insan için şiddet uygulamak yemeğin salçası tuzu gibi birşeydir olmazsa olmazıdır yani. Üstüne üstelik şiddeti uyguladıktan sonra ‘’şimdiki aklım olsa, bir daha bu şiddeti uygulardım’’ der. Pişmanlıkmış, vicdanmış, merhametmiş hiç biri yoktur kendilerinde.

İşte, şiddeti uygulamak için çokça sebepler mevcut. Peki kadınlarımızın kaçı kendisine şiddet uygulandığının farkında? Belki bir çoğu  bunun farkında değil yada farkında olsa da görmemezlikten geliyorlar. Görmemezlikten geliyor yoksa boşanacak ve ortalıkta kalacak ya da dul etiketi alacak ya da ‘’aman boşver boşanıpta napacaksın, zaten her erkek kadınına şiddet uygulamıyor mu?’’  yanlış öğreti ve düşüncesiyle yoluna devam edecek ya da evli değil bekarsa sevgilisinin kendisine zarar vermesinden korkuyor olabilir gibi sebepler şiddeti tekrardan doğuracaktır.

Hep erkek şiddetlerinden bahsettiniz kadınlar şiddet uygulamıyor mu adamlarına? diye sorabilirsiniz. Evet belki kadınlarda şiddet uyguluyor adamlarına özellikle sözel şiddet fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki  erkeğin kadınına uyguladığı sözel, fiziksel, duygusal şiddet kadınların adamlarına uyguladığı şiddetten çok çok çok daha fazla yüksek bir rakamda.

Kadının kadına uyguladığı şiddet yok mu peki? O da mevcut tabii.

Görüyoruz ki hem şiddeti uygulayan kişide hem de kendisine şiddet uygulanan kişide hasarlar var ya da hasarlar oluşuyor. Bu sebeple şiddet uygulayan da şiddet görende, bir uzmana tedavi olmalı. Her ne sebeple olursa olsun, şiddete izin verme!

 

Ayrıntılı bilgi için tıklayın...

http://www.didemucak.com.tr/tr/yetiskin-danismanligi  

Bu yazı toplam 4653 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.