MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

BALABAN SUYU

A+A-

Dün gazetede otururken kapıdan içeriye bir beyefendi girdi. Selam verip, kendini takdim etti ve misafir olduğunu söyledi. Hoş geldin deyip, çay ikram ettik. Nereli olduğunu sorunca, Adana’lı olduğunu fakat Osmaneli ile ilgili ilginç bir hikâyesi olduğunu söyledi.

Misafirimiz Nazif Ünsal, emekli makine mühendisi. 1982 yılında Bilecik Bayındırlık il müdürlüğüne tayin olmuş. 1987 yılına kadar Bilecik’te görev yapmış. Daha sonra başka illere tayin olmuş, en son Eskişehir’den emekli olmuş. 1984 yılında Osmaneli ilçesine görevli olarak gelmiş. Zamanın belediye başkanı Mehmet Azapoğlu’nu ziyaret etmişler. Ziyaret esnasında Belediye başkanı Mehmet Azapoğlu’na nereli olduğunu sormuş. Nazif beyde Adana’lı olduğunu, Bilecik’te görev yaptığını söylemiş. Başkan Azapoğlu Nazif beye, Bizim meşhur bir Balaban suyumuz vardır ondan içtin mi diye sorunca, Nazif beyde içtiğini söylemiş. Başkan bey, Nazif beye, sen bizim Balaban suyundan içtin ya, bundan sonra nereye gidersen git, Osmaneli’ne muhakkak geri geleceksin demiş. Tabi Nazif Bey bunu latife olarak algılamış. Hikâyenin gerisini Nazif Beyden dinleyelim.

Nazif Bey, “Bilecik’te iken oğlum Ali dünyaya geldi. 1987 yılında ben Bilecik’ten tayin olup gittim. Oğlum büyüdü Üniversiteyi bitirdi. İş için 4 ayrı yer çıktı. Hiç müdahale etmedim, neresini beğenirsen oraya başvur dedim.  Osmaneli’ne gelip gezdiğinde burasını çok beğendiğini, evraklarını hazırlayıp Osmaneli’ne müracaat edeceğini söylediğinde, 1984 yılında Belediye Başkanı Mehmet Azapoğlu’nun bana söyledikleri aklıma geldi. O gün içtiğim Balaban suyunun etkisi oğluma da geçmişti ki, tekrardan Osmaneli’ne gelir gider olduk. Balaban suyunun aktığı çeşme duruyor mu, durmuyor mu bilmiyorum. Ama Balaban suyunun insanları Osmaneli’ne çektiğine inandım. Oğlum şu anda Osmaneli Meslek Yüksekokulu, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölüm Koordinatörü olarak görev yapıyor. Bende yılda birkaç kez de olsa Osmaneli’ne gelip gidiyorum. İçtiğim Balaban suyu sayesinde Osmaneli’den bir türlü kopamıyorum” dedi.

Balaban çeşmesi şu anda duruyor mu? Balaban Suyu akıyor mu bende bilmiyorum. Fakat tarihi Balaban suyunu bulup, tekrardan akıtmak lazım diye düşünüyorum. Hatta eski çeşmenin olduğu yere de Balaban suyunun akacağı bir çeşmenin yapılması lazımdır. Baksanıza Balaban suyundan bir içen bir daha Osmaneli’den kopamıyormuş. Balaban suyunu bulup, özellikle zengin işadamlarına bu sudan içirmek lazım ki, Osmaneli’den kopamasınlar, buraya yatırım yapsınlar.  Osmaneli’nin her yanından tarih fışkırırken, Osmaneli’nin tarihi ile ilgili güzel çalışmalara imza atan Münür Başkan, Balaban suyu işini de halleder.

 

Bu yazı toplam 3825 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.