AYA YORGİ KİLİSESİ MÜZE VE KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

AYA YORGİ KİLİSESİ MÜZE VE KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

 Yeniden Refah Partisi (YRP) Osmaneli İlçe Başkanı Vahit Uğurlu’nun geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu “AYA YORGİ KİLİSESİ CAMİİ OLSUN”...

A+A-

 Yeniden Refah Partisi (YRP) Osmaneli İlçe Başkanı Vahit Uğurlu’nun geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu “AYA YORGİ KİLİSESİ CAMİİ OLSUN” önerisi karşısında, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin bir açıklamada bulundu. Başkan Şahin açıklamasında;  “Osmaneli 18 medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerden geriye kalan birçok tarihi ve kültürel varlığa sahiptir. Bu kültürel varlıklardan Hagios Georgios(Aya Yorgi)Kilisesi, tarihi camilerimiz gibi Osmaneli için çokca ziyaretçi çeken turizm değelerimizdir. Hıristiyanlıktan önceki medeniyetler döneminde tapınaklar bölgesi olarakta kullanılan bu bölgede sonrası kilise inşa edilmiş, en son kilise 18,yy.da yangın sonucu büyük hasar görünce onun kalıntıları üzerine bu günkü kilise inşa edilmiştir.
Mülkiyeti Osmaneli Belediyesine ait olan Georgios (Aya Yorgi) Kilisesi ilk belediye başkanlığımız döneminde Hemşerimiz Prof Dr Nabi Avcı'nın Kültür ve Turizm Bakanı olarak verdiği desteklerle, kültür merkezi ve müze olacak şekilde projelendirilmiş ve İçişleri Bakanlığımızın onayı ile kilisenin bağlı olduğu ortodoks Fener Patriğininde katkılarıyla gerekli izinler alınmıştı. İki kez ihale edilmesine rağmen ihaleyi kazanan şirketlerin resterasyonu yapmamaları nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilememişti. Milletvekilimiz Selim Yağcı ve İl Başkanımız Fikret Karabıyık ve de Prof Dr Nabi Avcı'nın destekleriyle tekrar resterasyon yatırımı hızlandırılmış ve inşallah 2021 yılında resterasyonun tamamlanması kararlaştrılmıştır. Kültür Merkezi ve Müze olarak kullanılacak Kilise ve çevresi Osmaneli’ye gelen özellikle yabancı turistlerin büyük ilgisini çekmekte ve önemli bir tarih ve kültür varlığı olarak korunmaktadır.
Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Osmaneli'de Ortodoks hıristiyanlar ile Müslüman Türkler kardeşlik, birlik ve beraberlik içinde dostça yaşamışlardır. O dönemde Osmaneli'de 5 cami ve 6 mescid, 1 Kilise bulunduğu kaynaklarda görülmektedir. Geçmişten Osmaneli'de kalan Rüstem Paşa Camii (Ulu Camii), Yıldırım Beyazıt Camii (Kırgıllı Camii), Medrese Camii (Yeni Camii) bugaün resterasyonları tamamlanmış şekilde hizmet etmektedir. Diğer iki camimizin yerleri bilinmekle birlikte artık resterasyonları için çalışmalar yapmaktayız.
Osmaneli turizmde yükselen değer olurken Georgios (Aya Yorgi) Kilisesi ve sahip olduğu tarihi camileri, konakları, köprüleri, kalaleri vb.varlıkları ile dikkat çekmektedir. İnşallah Kültür ve Turizm Bakanlığının yapacağı resterasyonla kilisemizde, dikkat çeken ilçemizin önemli bir değeri olarak müze ve kültür merkezi olarak turizme hizmet edecektir” dedi.

 


Bu haber toplam 11755 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.