MÜNÜR ŞAHİN

MÜNÜR ŞAHİN

ALLAH ÇİÇEK'LERDEN RAZI OLSUN

A+A-

Nazmi Çiçek ve Fevzi Çiçek E5 yolunun Osmaneli içinden geçtiği dönemlerde, yola hitabeden bugünkü Gürhan Ticaretin alanında faaliyet gösteren büyük bir Lokantanın sahipleriydi. O dönemde özellikle kamyoncuların kuyruk oluşturduğu bir işletmeydi "ÇİÇEK LOKANTASI".O günün şartlarında en az 15-20 kişinin çalıştığı bir Lokantaydı. Osmaneli'nin bugün bile faaliyet gösteren bir çok aşçı, Nazmi-Fevzi Çiçek Kardeşlerin yetiştirdikleri çıraklardı.

fevzi-nazmi-cicek.jpg

 

1970’li yılarda ODÖKSAN AŞ nin kurucu ortağı Mehmet Kozan ile çok yakın ilişkileri olan Nazmi ve Fevzi Çiçek Kardeşler bir gün Mehmet Kozan'ın Osmaneli de bir döküm fabrikası(Odöksan AŞ yi) kurma teklifini düşünmek için süre isterler.O gün için Osmaneli'nin maddi durumu,özelliklede nakit açısından en iyi ailesi olan Nazmi-Fevzi Çiçek Kardeşler Osmaneli'nin gelişmesi,İlçemizin sanayi ile ilk kez tanışması,o dönemde en az 800-900 kişi çalıştıracak bir yatırım olması nedeniyle Mehmet Kozan'ın ortak olma teklifini kabul ederler.
ODÖKSAN AŞ nin kurucu ortağı olan NAZMİ-FEVZİ ÇİÇEK KARDEŞLER kuruluş sermayesinin de % 35-40'lık kısmını karşılayarak Osmaneli'ye bu yatırımın gelmesine vesile olurlar. Büyük bir fedakârlıkla ortakları oldukları şirket 1979’lu yıllara kadar 800-850 çalışan sayısına erişir. Şirketin giderek büyümesi, yeni yatırımlar ve sonrası patlak veren sendikal rekabetler ve çatışmalar, bunlara da yanlış yönetimler eklenince şirket el değiştirir.

allah-ciceklerden-razi-olsun.jpg
Mehmet Kozan şirketteki hisselerinin tamamını ELGİNKAN HOLDİNG'e satar. Sonrası şirket küçülme sürecine gider. Çok sayıda yönetici değişikliği olur. O dönemde çok hızlı olan işçi eylemleri, sendikal rekabetler Odöksan AŞ’yi de etkiler. Şirket hızla küçülür ve nakit ihtiyacını sermaye artışları ile karşılamaya başlar. Elginkan Holding sermaye artışlarını yaparken bizim kurucu ortaklarımız Nazmi ve Fevzi Çiçek kardeşler sermaye artırımlarına giremezler ve her geçen gün ortaklık payları azalır. Bugünlerde ise o hisseler sermaye artışlarına katılınmadığı için iyice değer kaybetmiştir.
Sonuç: Nazmi ve Fevzi Çiçek Kardeşler Osmaneli'ye sanayi gelsin diye büyük fedakârlıklar yaparak ODÖKSAN AŞ'nin ilçemizde kurulmasını sağlarlar. O dönemde o parayla Osmaneli’nin herhangi bir yerinden arsa almış olsalardı Osmaneli'nin en zengin kişileri olurlardı. Ama onlar parayı, serveti değil, OSMANELİ'nin sanayileşmesini, büyümesini, Osmaneli halkını düşündüler.
Bugün Fevzi Çiçek ağbimi ziyaret ederken duvara asılı resimlere baktım duygulandım. Allah Fevzi abiye uzun ömür versin. Nazmi amcamız da eski mezarlıkta kabir hayatında... Allah onlardan razı olsun, Allah Nazmi amcanın kabir hayatını cennetten bir mekân eylesin. Onlar Osmaneli halkının çıkarlarını kendi çıkarlarının çok üzerinde görürdüler. Bu günlerde ilçemize gelecek yatırımlar için, Belediyemizce parası ödenerek alınmak istenen arsaları için dava açarak yatırımlara engel olanlara, Nazmi ve Fevzi Çiçek kardeşler örnek olsun.

 

Bu yazı toplam 6789 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.