MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ (1)

A+A-

Türkiye’de 16 Nisan referandumu Hükümet etme sisteminin değişmesinin ardından, ilk kez seçim yaptık. Hem Cumhurbaşkanlığı, hem de 27. Dönem Milletvekillerini seçtik. Seçimlerin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.

Seçimlerin sonuçlarını her siyasi parti kendisine göre yorumluyor. Fakat şunu fark etmemek elde değil, hiçbir siyasi parti yenilgiyi kabul etmiyor. Bir önceki seçimlere göre oyları azalan partiler bile, kendilerini seçimlerin e başarılı partisi olarak addediyor. 16 Nisan referandumu esnasında, evet diyenlerin en büyük iddiası, yeni sistemle ülkede bundan sonra koalisyonların olmayacağı, siyasi partilerin tek başına iktidar olacağı idi. Yine yeni sistemle seçimlerde siyasi partilerin ittifak yapabilmeleri kanun ile düzenlendi.

24 Haziran seçimlerinde 6 cumhurbaşkanı adayının olması, seçimlere ayrı bir heyecan getirdi.  Bu heyecan da %87,5 olarak sandığa yansıdı.

Her ne kadar koalisyonlara son verilecek dense de, 24 Haziran seçimleri, ittifak görünümlü bir koalisyonu meclise taşıdı. Öncelikle anket firmalarının barajı aşamayacağı konusunda hem fikir oldukları ve büyük ölçüde yanıldıkları MHP, %11 oy alarak herkesi şaşırttı. MHP ve HDP’ nin barajı geçmesi, 16 yıldır tek başına iktidar olan Ak Parti’nin salt çoğunluğun altına itti. Ak Parti Mecliste çoğunluğunu kaybetti. %11’lik oyuyla çıkardığı 49 Milletvekili ile MHP meclisin kilit partisi konumuna geldi.  Bu durum hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, hem de Ak Parti’yi MHP’ye muhtaç hale getirdi.  Sözün özü, 24 Haziran 2018 seçimleri, Türkiye’de koalisyonu yok etmedi, 16 yıldır olmayan koalisyonu geri getirdi. İnşallah bu koalisyon, Türk siyasetindeki uzlaşmayı da geri getirir ki, hem siyasetin, hem de toplumun buna çok ama çok ihtiyacı var.

Gelelim 24 Haziran seçimlerinde siyasi partilerin ve Cumhurbaşkanı adaylarının durumuna. AK PARTİ; 24 Haziran seçimlerinde bir önceki seçime göre ciddi oranda kan kaybetti. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan Genel seçimde %49,5 oy alan Ak Parti yaklaşık %7’lik bir oy kaybına uğradı. Ak Parti’nin oyları büyük şehirlerde %15 ila %5 arasında düşüş gösterdi. Bu düşüşlerde parlamentoda çoğunluğu kaybetmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın %52,5 lik oy alması Ak Partilileri büyük zafer havasına sokmasın. Bu oyların içerisinde MHP’nin %11’lik oyu var. Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük farkla kazandığını söyleyenler var. Oysa aradaki fark sadece %2,5. Şayet MHP’de kendi Cumhurbaşkanı adayı ile 24 Haziran seçimlerine girseydi, seçimler ikinci tura kalacaktı. 24 Haziran seçimleri Ak Parti açısından büyük bir zafer değil, takkenin önüne konulup düşünülmesi gereken bir seçim olmuştur. Yalnız şurada bir tespiti yapmadan geçmemek gerekir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bundan önceki seçimlerde olduğu gibi, 24 Haziran seçimlerini de Ak Parti’ye rağmen büyük bir başarı ile tek başına kazanmıştır. Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti’nin başında olmasa, Ak Parti’nin hali nice olur. Bir başka deyişle, bu daha ne kadar sürecektir. Not: Yarın CHP ve İYİ Parti değerlendirmesi. 

 

Bu yazı toplam 2270 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum