MEHMET ERDEM

MEHMET ERDEM

2018’E DİKKAT

A+A-

 

Anayasa Referandumu ile birlikte, değişen Anayasa maddeleri gereğince, partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildi. Ak Partinin kurucu Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da, Ak Partinin başına geçerek, hem Genel Başkanlığı üstlendi, hem de Cumhurbaşkanlığına devam ediyor. Referandum sonrasında ve Ak Parti Olağanüstü kurultayından sonra, özellikle siyasi çevrelerin konuştuğu bir tek mevzuu, erken Genel Seçim olur mu?

Bilindiği üzere 2019 Mart ayında Yerel seçimler yapılacak. Anayasanın değişmesi ile birlikte, Genel Seçimlerde 2019 yılının 3 Kasım’ında olacak. Yani bir yılda üç seçim var. Bu nedenle çeşitli senaryolar üretilmeye devam ediyor. Tabi siyasette senaryo bitmeyeceğine göre, bizde bir iki senaryoyu yazalım dedik.

 

Anayasanın yerel yönetimlerle ilgili 127. “Maddesi gereğince yerel seçim ile genel seçim arasında bir yıldan az bir zaman varsa, her iki seçim birlikte yapılır” diyor.

Ak Parti 2002yılından beri yerel seçimlerde daima oy kaybına uğradı, genel seçimlerde işi toparlayarak bugünlere kadar geldi. Bu oy kayıplarının yerel yönetimlerin vatandaşları doğrudan etkileyen hatalarından kaynaklandığı düşünülüyor. 2019 yılında üç seçim bir arada yapılırsa, yerel yönetimlere duyulan öfke ve kızgınlık, genel seçime ve başkanlık seçimine de yansıyabilir. Yerel yönetimler yüzünden oy kaybedebileceğini düşünüp hesap yapan Ak Parti, bu nedenle Genel Seçimi ve Başkanlık seçimini 2018 yılına alabilir.

Ak Parti seçimleri normal şartlarına uygun olarak 2019 yılında yapmaya karar verirse, bir başka sıkıntı daha ortaya çıkabilir. 2019 Mart ayında Yerel seçimler önce yapılırsa, bu seçimlerden alınacak başarısız bir sonuç, 3 Kasım 2019 seçimlerine de yansıyabilir. Unutulmasın ki, 16 Nisan Referandumunda 30 Büyük şehir’in 17’sinde Hayır oyları önde çıktı. %48,5’luk Hayır cephesi bu oylarını koruyup yerel seçimlerde de aynı başarıyı gösterirse, 9 ay sonra yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde de Ak Parti zora girebilir. Geçmişte de ANAP önce yerel seçimleri kaybetmiş, daha sonra da Genel seçimlerde başarısız olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Olağanüstü Kurultayda Ak Parti Genel Başkanı olunca, ilk açıklaması teşkilatlarda büyük bir temizliğe gideceğini söylemesi olmuştu. Aynı şekilde Belediyelerde de temizlik yapılacağı söyleniyor. Ak Partinin şu anki yumuşak karnı yerel yönetimleri, yani belediyeleri. Yukarıda da belirttiğim gibi önce yerel yönetimlerin seçimi yapılırsa, burada alınacak başarısızlık, hele ki büyük şehirlerin referandumda ki gibi kaybedilecek olması, Ak Partiyi Kasım 2019 seçimlerinde çok mu çok zora sokar.

Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlara yılbaşına kadar mühlet verdi. Notlarını tutacak, karnelerine göre değişim yapacak. Yine aynı durum Belediye Başkanları için de geçerli. Başarısız Belediye başkanları, özellikle 16 Nisan Referandumunda seçim bölgelerinde Hayır oyu fazla çıkan Belediye başkanları istifa ettirilip, yerlerine Belediye Meclis üyelerinden birilerinin getirileceği söyleniyor. 16 Yıldan beri tanıdığımız Recep Tayyip Erdoğan, bu değişimleri yılbaşında yapar, taze kanlarla, yeni teşkilat ve belediye başkanları ile 2018 başlarında seçime, erken seçime gidebilir.

Baksanıza CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da geçenlerde parti kurmaylarına ve teşkilatlarına 2018 yılında erken seçim olacakmış gibi hazırlıklarınızı yapın diye talimat vermişti. Demek ki bir yerlerde ateş yanmaya başlamış ki, hafiften duman tütüyor.

9-10 ay gibi zaman süreleri siyasette çok kısa zamanlardır. Aday olmayı düşünenler varsa, şimdiden hazırlıklara başlasınlar diyorum. Önümüzde iki dini bayramımız var. Aday olmayı düşünenler, bu iki bayramda bol bol el öpsünler. 

Bu yazı toplam 2222 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.