2016 YILINDA 54 İŞYERİ AÇILIRKEN 57 İŞYERİ KAPANMIŞ

2016 YILINDA 54 İŞYERİ AÇILIRKEN 57 İŞYERİ KAPANMIŞ

Gelişmeye ve büyümeye en müsait ilçelerden biri olan Osmaneli’de, maalesef esnaflık her geçen gün zorlaşıyor. Özellikle küçük ve kaybolmaya yüz...

A+A-

Gelişmeye ve büyümeye en müsait ilçelerden biri olan Osmaneli’de, maalesef esnaflık her geçen gün zorlaşıyor. Özellikle küçük ve kaybolmaya yüz tutan esnaflar iş yapamamaktan dolayı dükkânlarına kilit vuruyor. Yine insanların alışverişlerini Osmaneli dışından yapmaları yerli esnafların zor durumda kalmasına sebep oluyor.

Yaptığımız araştırmalar neticesinde 2016 yılında Osmaneli ilçesinde 54 esnaf yeni işyeri açarken, 57 esnaf da işyeri kapatmış. Açılan ve kapanan işyerleri sayılarına bakıldığında eşit gibi olsa da, Osmaneli esnafının yerinde saydığı, küçük esnafın yaşamasının zorlaştığı anlaşılıyor. Özellikle büyük marketlerin Osmaneli’ye gelmesi ile birlikte mahalle bakkallarının bir kapandığı, kapanmayanların ise ayakta zar zor durduğu belirtilmektedir. Küçük esnafların büyük market ve şirketler ile boy ölçüşemediği günümüzde, birçok yerde olduğu gibi Osmaneli’de de esnafların zor günler geçirmesine sebep oluyor. Esnafların şikâyeti, dışarıdan gelen zincir marketler olurken, Osmaneli dışına alışveriş yapmaya giden vatandaşların şikâyeti de, Osmaneli esnafında her aradıklarını bulamamaları oluyor. Vatandaşlar şikâyetlerini dile getirirken, “Bizler de Osmaneli dışından alışveriş yapmak istemiyoruz fakat ilçemizde de her aradığımızı zaman zaman bulamıyoruz. Bulsak bile çevremizdeki büyük illerden daha ucuza satın alıyoruz. Osmaneli’li vatandaşların buradan alışveriş yapmaları için Osmaneli esnafının biraz daha çeşide yönelmesi, bizlerin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi gerekmektedir. Bu şekilde olursa bizler de kendi ilçemizden ve kendi esnaflarımızdan alışveriş yaparız paramız Osmaneli’de kalır” dediler. Konuştuğumuz bazı küçük esnaflarda Osmaneli’de esnaflık yapmanın zor olduğunu söyleyerek, “Osmaneli’nin nüfusu belli, bizler bu az nüfus içerisinde esnaflık yapmaya çalışıyoruz. Öncelikle Osmaneli’nin nüfusunu artıracak çalışmaların yapılması lazımdır. Osmaneli’ye birkaç tane büyük ölçekli fabrikanın gelmesi gerekir. Ayrıca ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar bizleri de etkilemektedir. Devletin biz küçük esnaflara destek olması şarttır. Hükümet büyük sanayicilere bir sürü teşvikler verirken ve bu teşviklerin verilmesini kolaylaştırırken, biz küçük esnaflara 50 Bin liralık KOSGEB kredisi için bin dereden su getirilmekte, önümüze birçok engeller çıkarılmaktadır. Müracaat ettikleri halde birçok arkadaşımız bu krediyi şartlarından dolayı almaktan vazgeçmiştir. Ayrıca 15 bin nüfuslu Osmaneli ilçemizde 6 tane büyük market şubesi vardır. Küçük esnafların bunlarla rekabet edebilmesi neredeyse imkânsızdır. Şehirlerin merkezlerinde şube açan büyük marketlerin de yasa ile sınırlandırılması gerekmektedir. Bu marketler her mahallede şube açarlarsa, Osmaneli’de çok kısa zaman sonra bir tane yerli küçük esnaf kalamayacaktır” dediler. 


Bu haber toplam 2393 defa okunmuştur
Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.